Het verhaal achter cadeaus voor kids

Toen Klein Festijn net was opgericht, zijn we naar een braderie gegaan in Delfzijl, Groningen. We hadden de focus alleen op kraamcadeaus gezet, dus versierden wij een tafel van twee meter met al de kraamcadeautjes die we hadden gemaakt. Er kwam een flink aantal mensen naartoe waar we af en toe ook een praatje mee maakten. We kregen hier zeer positieve reacties op.

Het enige nadeel was dat er net een baby geboren zou moeten zijn in de familie of vriendenkring. Er kwamen meerdere mensen langs die het super leuk vinden wat wij maken en waar we voor staan. Voor deze mensen kwam de timing niet goed uit om een kraamcadeau te kopen ze wilden wel iets kopen maar dit had voor hun geen zin. Een cadeaupakket voor de kinderen en kleinkinderen zou hun wel goed uitkomen. Met deze feedback zijn we aan de slag gegaan.

We hebben flink zitten brainstormen. Door te bedenken, uit te tekenen en uit te proberen zijn we op een aantal leuke ideeën gekomen. Vanaf februari 2018 is de Kids Collectie in het leven geroepen, zodat jullie meer keuze hebben. De collectie bestaat uit jongens, meisjes en uniseks cadeaus.


Waarom wij educatieve cadeaus belangrijk vinden 

De reden dat wij graag educatievecadeaupakketten maken voor kinderen is om de ontwikkeling van ze te stimuleren. In een tijdperk waar de telefoon of andere schermen overal voor gebruikt worden is het ook belangrijk dat mensen en vooral kinderen meer off-screen tijd hebben om andere leuke dingen te doen.

De invloed van rollenspellen bij kinderen

Jonge basisschoolkinderen, voornamelijk kleuters hebben een grote fantasie. Ze gebruiken dit voornamelijk om rollenspellen te spelen et cetera. Een van de redenen dat dit goed is voor hun ontwikkeling is omdat ze hierdoor socialer worden. Het kan voorkomen dat kinderen een familiesituatie naspelen, met zowel jongens als meisjes.

Daarnaast bevordert dit hun inlevingsvermogen. Ze kruipen hierdoor in de huid van andere personen. Daarbij leren ze begrijpen hoe mensen in verschillende situaties zich voelen en reageren (als je bijvoorbeeld een hond moet spelen of de moeder in het familie rollenspel).

Kinderen en fantasievriendjes

Het hebben van een fantasievriendje is heel normaal en komt vooral voor bij alleenstaande kinderen. Dit kan knuffel zijn of een onzichtbare vriend. Dit is iets positiefs wat ook mee kan dragen aan de ontwikkeling van het geweten door dingen te proberen die ze anders niet durven. Zoals het slapen met een knuffelbeer omdat ze niet alleen willen zijn in het donker. In hun hoofd is dit fantasievriendje vaak een vriendje waar ze naar opkijken omdat hij/zij bijvoorbeeld een handstand durft te maken wat de kleuter zelf niet durft. Dit stimuleert je kind om zich te bewijzen en nieuwe dingen uit te proberen. 

Als ouder kun je hier gewoon in mee gaan en het fantasievriendje accepteren tenzij je kindje niet meer met andere kinderen speelt.

Puzzelen helpt bij het leerproces van een kind

Puzzelen is daadwerkelijk goed voor je kind om te doen en niet alleen voor fun. Het is een mentale uitdaging waar je soms voor een langere tijd mee bezig kunt houden. Het idee is dat een kind het ziet als een spelletje en dat het daarom leuk is om te doen. De hersenen gaan aan de gang om oplossingen te bedenken en het visueel ruimtelijk inzicht verbetert zich continu. Je traint door puzzels je cognitieve vaardigheden. Dat is belangrijk voor je kind om te leren lezen, rekenen of schrijven. Dit geeft dus een enorm voordeel in het leerproces.