Traditionele Housewarming

Een housewarming party wordt als een gewoonte beschouwd. Maar waar komt het eigenlijk vandaan? Wij waren hier ook nieuwsgierig naar en vonden dat dit wel een bijzondere traditie was. Oorspronkelijk als iemand een nieuw huis had kwamen familie, vrienden en buren bij elkaar om letterlijk “Het huis op te warmen”. Dit komt uit de tijd voordat er een centrale verwarming was, toen er nog brandhout werd gebruikt om je huis te verwarmen. Het cadeau dat iedereen meenam was brandhout, zoals je waarschijnlijk kan raden. Naast het feit dat het huis volledig verwarmt werd voor een langere tijd, was er ook een andere reden dat de familie of vriendengroep bij elkaar kwam. Mensen geloofden namelijk dat warmte een bescherming vormt tegen de boze geesten en hierdoor was het huis dus “bewoonbaar” gemaakt. Als huizen hiervoor onbewoond waren vereiste het eerst een zekere reiniging voordat het voor kinderen toegestaan was om naar binnen te gaan. 

Islamitische housewarming

Moslims zegenen een huis voornamelijk door te bidden. Het is niet verplicht om een housewarming te houden maar er zijn wel een aantal dingen die aangeraden worden om te doen wanneer je een nieuw huis intrekt. Het is aanbevolen om drie gebeden uit te spreken één voor de zegening, medeleven en de gedachten voor het huis en de nieuwe bewoners. Hier worden vrienden en familie voor uitgenodigd. Je vrienden en familie te eten geven wordt als liefde beschouwd in de Islam. Daarnaast kun je een gebed uitspreken tegen het boze oog. Dit houdt in dat je bescherming krijgt tegen duivelse eigenschappen in mensen, zoals de afgunst en jaloezie van anderen.

Christelijke housewarming

Bij zowel het Rooms-katholieke, Protestantse als de orthodoxe kerk is het een traditie om een nieuw huis te zegenen. Dit kun je zelf doen door met gezalfde olie een kruis te maken op elke raam en deur. Daarnaast kun je altijd een dominee of een priester vragen om je huis te zegenen. Dit doet hij door met heilig water elke kamer te besprenkelen. Hij zegt een gebed op om god te vragen dit huis te beschermen.

Joodse housewarming 

Eén van de joodse tradities is om een Hebreeuwse tekst (mezuzah) op te hangen in elke kamer waarna er gebeden wordt tijdens het ophangen van deze “Hebreeuwse” teksten. Alleen de badkamer en het toilet slaan ze over. De cadeautjes die niet mogen ontbreken zijn een peper- en zoutstel. Daarna komt er tijdens de housewarming een lezing uit de Torah waar vrienden en familie voor uitgenodigd zijn. Er wordt fruit gegeten en een zegening uitgesproken om de housewarming compleet te maken. 

Hindoeïstische housewarming

Dit hindoeïstische housewarming ceremonies zijn per regio verschillend, dus is niet voor iedereen gelijk. Sommigen ervaren de housewarming (op de bruiloft na) als de belangrijkste ceremonie. De dag waarop de ceremonie wordt gehouden is dezelfde dag dat het huis bewoond wordt. Dit is overal hetzelfde. De eigenaren van het huis hebben een dienblad vol met fruit, thee en specerijen die gebruikt worden tijdens de ceremonie. Er kan een haardvuur zijn waarnaast de huiseigenaren mantra’s zingen. Hindoes bidden tot hun goden voor vrede voor de nieuwe bewoners.

Boeddhistische housewarming

Bij de boeddhisten komt een ceremonie voor wanneer er een nieuw huis gebouwd wordt. Negen monniken komen aan het begin van de dag bij elkaar om de ceremonie te houden. Dit bestaat uit het smelten van kaarsen boven heilig water, wat ervoor zorgt dat verdrietigheid en kwaadheid wegspoelt. De monnikken chanten (het langdurig zingen van) gebeden met een wit koord in hun hand. De trillingen van de gebeden gaan door het koord heen, wat ervoor zorgt dat het huis beschermd wordt. Door de monniken wordt er gegeten waarna er heilig water in elke kamer verspreid wordt. De gasten eten zodra de monniken weg zijn.