De oorsprong van Babyshowers

Kraamcadeaus worden meestal als gift weggegeven, wanneer de familie samenkomt om te vieren dat er een baby wordt verwacht of is geboren. Dit werd in verschillende culturen al gevierd, maar op verschillende manieren . Origineel was een babyshower bedoeld voor het eerste kind dat er geboren wordt, en werden er voornamelijk vrouwen uitgenodigd. Tegenwoordig zijn mannen ook welkom.
Wat je vaak ziet is dat de families die nog onbekend van elkaar zijn een band ontwikkelen met de toekomstige moeder en de andere familieleden.
Kraamcadeaus worden op deze gelegenheden vaak gegeven aan de toekomstige moeder (en de vader natuurlijk). Deze gifts bestaan vooral uit luiers, rompertjes, spenen, flessen, sokken, kleertjes etc.

Babyshowers van vroeger

Zoals ik hierboven had aangegeven werden babyshowers in de verschillende culturen op een andere manier gevierd. Deze naam hebben we er pas later aan toegewezen maar een ritueel bij de geboorte bestaat natuurlijk al zo lang als de mens.

In Oud India was het normaal dat er een muzikale ceremonie kwam voor de moeder in verwachting, in de 7e of 8e maand. Muziek werd gebruikt omdat de baby het kon horen vanuit de buik. Er werd gebeden voor de goede gezondheid van de baby (en de moeder natuurlijk), ook voor een gemakkelijke bevalling met zo min mogelijk pijn. Als cadeau hoorde daar fruit bij en/of andere dingen die goed zijn voor de gezondheid.

In Oud Egypte was het een ander verhaal, hier werd een geboorte pas gevierd nadat de baby daadwerkelijk op de wereld is gekomen. Er is niet super veel informatie over hoe dit precies gebeurde. Er wordt verteld dat de moeder en het pasgeboren kind tijdelijk gescheiden werden en de baby meegenomen werd naar tempels en andere heiligdommen. Mogelijk waren er nog meer rituelen maar daar is geen bewijs voor.

In Oud griekenland was het net als in Egypte normaal om feest te vieren na de geboorte van het kind. Hierover is bekend dat ze de goden vroegen om vrede en geluk doormiddel van gezamelijke roepen. Zeven dagen na de geboorte kwamen ze weer langs om te kijken hoe het in het gezin ging met de relatie tussen moeder en kind.

Europa in de middeleeuwen was een plek waar mensen het risico wisten van het baren van een kind. Er was een grote kans dat de moeder doodging tijdens de bevalling. Niet alleen dat maar er konden ook spirituele klachten komen. Om dit te verhelpen kwamen er (christelijke) priesters die namens god de vroegen om de zonden van de moeder te vergeven. Daarna moest de baby natuurlijk gedoopt worden. Als cadeau was het gebruikelijk voor de peetouders om zilveren voorwerpen te geven. Dit kon bestek zijn maar ook een ketting.

Groot Brittanië en Noord-Amerika in het victoriaanse tijdperk vonden het abnormaal om te vertellen wanneer de vrouwen zwanger waren omdat je het beeld van een "nette" vrouw moest behouden totdat de baby daadwerkelijk geboren was. Zodra dit gebeurden kwamen familie en vrienden bij elkaar voor een thee-feestje. Hierbij was het gebruikelijk dat de grootmoeder van het kind zilver gaf voor de geboorte.